Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Sürekli denetleme altında olan karayollarında, trafiğe kurallarına uygun bir şekilde çıkmayan sürücüler cezaya tabi tutulurlar. Trafik polisleri, karayollarını denetlerken, kimi zaman da mobese kameralarından faydalanırlar. Bu cezalara kısaca trafik cezası denmektedir ve en çok karşılaşılan olaylardan biri de sebepsiz yere kesilen trafik cezalarıdır. Sürücüler karşılaştıkları ve hak etmediklerini düşündükleri trafik cezalarına itiraz etme hakkına sahiptirler. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, sürücüler kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (on beş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurabilirler. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinlik kazanır.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 10. Maddesinde yer aldığı üzere gıyapta kesilen veya elden teslim alınmayan tebliğler 10 gün içerisinde sürücünün ikametine teslim edilir ve tebligat teslim alındığında tebligat işlemi tamamlanmış olur. Tebliğ tarihi süreci bu tarihten itibaren işlemeye başlar. Canlı olarak verilen trafik cezalarında ise bu süreç, ceza tutanağının kesilip size teslim edildiği andan itibaren başlar.
Size kesilen trafik cezalarını öğrenmek için gereken belgelerin elinize geçme zorunluluğu bulunmuyor. E-Devlet platformunu kullanarak üzerinizdeki trafik cezalarını öğrenebilirsiniz. E-Devlet dışında PTT, EGM ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitelerini kullanarak da trafik cezalarınıza ulaşabilirsiniz.
Trafik Cezasında İtiraz Nereye Yapılır?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 16. maddesine göre, tebliğ tarihinden itibaren, sürücüler en geç 15 gün içerisinde İlgili Sulh Ceza Mahkemesine başvurabilirler. Bu ilgili sulh ceza mahkemesinin hangisi olduğu tebligat zarfının üzerinde yer alır. Örneğin Eskişehir il merkezinde kesilen trafik para cezasına karşı Eskişehir Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilir.
İtiraz hakkınızı kullanmanıza rağmen, cezanızı ödediğiniz durumlarda davanız olumlu sonuçlanırsa, yatırmış olduğunuz tutar size iade edilir. Eğer olumsuz olarak cevap alırsanız, ödediğiniz ceza dışında, mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız. Bundan dolayı bu hakkı, haklı olduğunuzu düşündüğünüz durumda kullanmanız tavsiye edilir.
Hangi Durumlarda Trafik Cezasında İtiraz Edilir?
-
Aldığınız ceza sonrasında herhangi bir delil ya da fotoğraf olmadan sadece ceza tutanağı tebliğ ediliyorsa, bu durumda mevcut trafik cezanıza delil yoksunluğu sebebi ile itiraz edebilirsiniz.
-
Radar uyarı levhası yer almadığı halde yapılan radar hız kontrolü sonrasında herhangi bir ceza kesilmişse, itirazınız sonrasına bu durum iptal edilecektir. Bu durumda yargıtay tarafından alınan kararlar son derece nettir.
- Belediye bölgelerinde mevcut araç sayısı kadar otopark hizmeti sunulmadığı halde, şehrin büyük bir kısmını kapsayacak şekilde bir park yasağı uygulanmış ve siz de bu durumda ceza almışsanız, bu cezaya itiraz hakkınız vardır.
- Yazılan cezanın 10 gün içerisinde tebliğ edilmemiş olması, mahkemelerde cezanın iptal sebebi olarak gösterilmiştir.
Trafik Cezasına Hangi Belgelerle İtiraz Edilebilir?
Bir trafik cezasına itiraz etmek için belirli evrakların hazırlanması gerekmektedir. Trafik cezalarına itiraz edebilmeniz için ihtiyacınız olan ilk evrak dilekçe olacaktır. Bunun yanında tarafınıza gönderilen karar tutanağının fotokopisini çekerek, başvuracağınız dosyanın içine eklemelisiniz. Başvurunuzu tamamlamanız için dosyanıza ayrıca ruhsatın, ehliyetin ve kimliğinizin fotokopisini de eklemeniz gerekmektedir.
Peki trafik cezasına itiraz dilekçesini nasıl hazırlayacağınızı biliyor musunuz? Öncelikle dilekçenin hitap edeceği yere dikkat etmelisiniz. Ceza size hangi bölgede kesildiyse, o bölgeye hitap ederek, dilekçeyi bu şekilde yazmanız gerekiyor. İtiraz eden siz iseniz, kimlik numaranız, anne baba adınız ve açık kimlik bilgilerinizi dilekçenizde belirtmelisiniz. Kimlik bilgilerinizi özellikle belirtmeli, kesinlikle atlamamalısınız. Son olarak cezanızın neden iptal edilmesini istediğinizi yazarak imza ve isim bilgisiyle dilekçenizi oluşturabilirsiniz.