4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?

 4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir? Görseli

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlı olan 4a, 4b ve 4c sigorta sistemleri Türk vatandaşları için geçerlidir. 4a, 4b ve 4c sigortaları, SGK kapsamında çalışanları kapsar ve sigorta primleri bu sigorta sistemlerinden birine yatar. Peki, 4a, 4b, 4c tam olarak ne demek? 4a, 4b, 4c kimleri kapsar? 4a, 4b ve 4c Sigorta Farkları Nelerdir? işte bu soruların cevapları;

4a, 4b, 4c Sigorta Nedir, Kimleri Kapsar?

Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından farklı statülerde değerlendirilen 4A, 4B ve 4C sigortalıları, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kurulması ile birlikte tek çatı altında toplandı.

4a, 4b ve 4c sigortalı farkları nelerdir?

4a sigorta ne demek? Kimleri kapsar?

4 a sigorta kapsamında bulunan kişiler SGK'ya prim öder. 4A sistemi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 5510 sayılı yasa kapsamında değerlendirilir.

4a hangi meslekler?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi yapılan çalışanlar; 4a sigorta sistemine dahil olanlar özel iş yeri çalışanlarıdır.

4b sigorta ne demek? Kimleri kapsar?

4b sigorta sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. 4B kapsamında kariyer ve meslek grupları kategorisi dışında kalan çalışanlar yer almaktadır.  

4b hangi meslekler?

Mühendis, sağlık memuru, hemşire, teknisyen ve koruma ile güvenlik kadroları bu kapsam içerisinde güvence altına alınır. 

4c sigorta ne demek? Kimleri kapsar?

4c sigorta sistemi ise Emekli Sandığı’nın SGK’ya dahil edilenleri kapsar.

4c hangi meslekler?

4c sigorta sistemi, devlet memuru çalışanlarını kapsar. 5510 sayılı yasaya göre, hizmet akdi ile çalıştırılanlar, köy ve mahalle muhtarları, serbest meslek çalışanları, gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkârlar, anonim şirketlerin ortakları, komandit şirketlerin ortakları, şirket ve donatma iştiraklerinin ortakları, tarım çalışanları ve kamu personeli sigortalı sayılmaktadır.

Kamu hizmetleri 657 sayılı kanuna göre;

  • Memur
  • Sözleşmeli personel
  • Geçici personel
  • İşçi olmak üzere SGK tarafından sigortalandırılır.

4a, 4b, 4c Hizmet Dökümü Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlı 4A, 4B ve 4C şeklinde kodlama yapılarak statüler birbirinden ayrıldı. 4A, 4b, 4c sigortası hakkında bilgi sahibi olmak isteyen sigortalı e-devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre ile SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesi üzerinden hizmet dökümü alabilir.

4A, 4B, 4C hizmet dökümü kişinin sigortaya başladığı tarihi, prim miktarını ve an itibariyle toplam gün sayısı ne gösterir. 4A hizmet dökümü ile birlikte aynı zamanda 4B hizmet dökümü ve 4C hizmet belgesi alınmaktadır.

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama

4a hizmet dökümü, 4b hizmet dökümü ve 4c hizmet dökümü için sigortalılar e-devlet şifresi hizmet döküm sorgulama işlemleri yapabilir hizmet dökümünü sorgulama şu şekilde gerçekleşir;

  • https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresine erişim sağlanır.
  • Ekranda yer alan T.C. kimlik numarası ve şifre bölümü doldurularak giriş kutucuğuna tıklanır.
  • Ekran üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri sekmesine giriş yapılır.
  • Açılan pencerede listelenen 4A, 4B ve 4C statüleri için ayrı hizmet dökümü belgesi başlıkları bulunur.
  • Tercih edilen başlık üzerine tıklanır.
  • Ardından açılan pencerede indir komutu bulunmaktadır, komuta tıklanması ile birlikte hizmet döküm belgesi bilgisayar ekranına yansır ve çıktı alınır.

Sigortambir.com’dan sigorta yaptırmak zamanınızdan ve paranızdan tasarruf etmenizi sağlar. Hemen online sigorta teklifi alabilir ya da 0850 800 00 01 Sigorta Destek Hattımızı 7/24 arayabilirsiniz.

#Sigortambir
#4a Sigorta
#4b Sigorta
#4c Sigorta
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları

Tüm Kampanyalar