Seramik Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?
Otomobillerin izle beklenmedik her türlü dış etkiye karşı koruyan ve yüzey dayanıklılığını artıran bakım ve cila uygulamaları yapılıyor. Geleneksel cila uygulamaları yeni nesil Nano teknolojileri ile buluşarak hem güvenli hem de uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilecek koruma yöntemlerini oluşturuyor. Bu yöntemler arasında en çok tercih edilen araç koruma tekniği olarak seramik kaplama ön plana çıkıyor.
Seramik kaplama araç yüzeylerinde üst düzey bir koruma sağlıyor. Bu uygulama aracın orijinal boyasının her zaman çizilmeden ve hasar almadan parlak bir şekilde kullanılabilmesi sağlıyor. Seramik kaplama teknolojisi seramik, silisyum oksit, kil, cam, elmas ve kuvars gibi moleküllerinden hazırlanan bir uygulamadır. Araç yüzeyine uygulandıktan sonra burada sertleşerek kalın ve sert bir koruma kalkanı oluşturuyor. Seramik ismi verilen bu bileşen nano teknolojisi sayesinde yüzeye tutunarak aracın altta kalan orijinal boyasının her tür dış etkiye karşı korunmasını sağlıyor.
Seramik kaplama uygulaması
Son yıllarda Car Care sektörünün en gözde uygulamalarından birisi olarak seramik kaplama teknolojisi tercih ediliyor. Cila uygulamalarının nano teknoloji ile birleşerek en verimli halini aldığı seramik kaplama uygulaması en doğru şekilde uygulandığında uzun yıllar araçların orijinal boyasını maksimum düzeyde koruyabiliyor.
Seramik kaplama uygulaması için öncelikli olarak kaplama yapılacak olan araç yüzeyinin pürüzsüz bir Temizlikte olması gerekiyor. Bu pürüzsüzlüğü sağlayabilmek için Bazı araçlarda standart bir yıkama yeterli olurken bazı araçlar için ince veya kalın pasta uygulamaları yapılabilmektedir. Bu işlemlerin ardından kusursuz ve pürüzsüz ile uğraşan araç üzerine kapalı bir ortamda ve yüksek Işık altında cila uygulaması yapılmaktadır. Ön hazırlık aşaması olarak ele alınan bu işlemler tamamlandığında seramik kaplama süreci başlamaktadır. Seramik kaplama için 10-25 derece ortam sıcaklığının bulunduğu aydınlık alanlar kullanılmaktadır. Tüm araç yüzeyine uygulanan seramik kaplama 20 dakika sonra kurumaya başlayacak ve 24 saatin ardından araç kullanıma hazır olacaktır.
Seramik kaplamanın avantajları
Araçlarda bulunan genel ve lokal boyalar araç değerini düşüren en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı aracın orijinal boyası üzerinde oluşacak bir kusuru boyama işlemi ile gideriyor olmak aracın güncel değerini etkilemektedir. Bu nedenle süreç bu aşamaya gelmeden atılması gereken en doğru adım aracın en doğru kaplama yöntemi ile korunmaya alınmasıdır. Bunun için seramik kaplama teknolojisinin sağlamış olduğu çok önemli avantajlar bulunmaktadır.
Son yıllarda araç koruma denildiğinde ön plana çıkan seramik kaplamanın sağlamış oldu avantajlar şöyledir;
- Seramik kaplama hidrofobik özelliğe sahip. Bu özellik sayesinde yüzeyde bulunan su damlaları yüzeye tutunamamaktadır. Dolayısıyla yağmur vb. durumlarda su ile birlikte gelecek olan çamur ve kireç araca tutunamadığı için uzun vadede araç boyasına zarar vermemektedir.
- Seramik kaplamanın hidrofobik özelliği sayesinde kar ve buz araç üzerine yapışmamaktadır.
- Araçlar sürekli güneş ışınlarına maruz kalarak yüzeylerinde oksitlenme oluşmaktadır. Bu oksitlenme zamanla boya üzerinde güneş lekelerinin oluşmasını tetiklemektedir. Seramik kaplama ile araç üzerinde ikinci bir tabaka oluşturarak güneş lekelerinin minimum düzeyde oluşması sağlanmaktadır.
- Araçlar günlük kullanımlarda Asit yağmurları başta olmak üzere birçok farklı kimyasala maruz kalabilmektedir. Bu kimyasallar araç boyasına hasar verebilen dış etkenlerdir. Seramik kaplama sayesinde asitli maddeler araç boyası ile reaksiyona giremeyecek ve asit lekelerinin önüne geçilecektir.
Seramik kaplamanın ömrü ne kadardır?
Seramik kaplama uygulamasının araçları sağlamış olduğu avantajlardan faydalanabilmek için öncelik olarak uygulamanın en doğru şekilde yapılıyor olması gerekmektedir. Kaliteli malzemelerle ve doğru bir şekilde uygulanan seramik kaplama eğer 3 kat yapılıyorsa 2 yıl, 4 kat yapılıyorsa 3 yıl süreyle maksimum düzeyde koruma sağlayacaktır.