Poliçe Nasıl Düzenlenir? Poliçe Ücretleri Ne Kadardır?
Sigorta işlemlerinde sık sık karşımıza çıkan poliçe kavramı, sigorta şirketi ile karşılıklı anlaşmaya dayalı belgeye verilen addır. Poliçe oluşturarak sahip olduğumuz ve maddi değere sahip olan varlıkları güvence altına alabiliriz. Poliçenin içeriğindeki maddeler genel ve özel şartlar olarak iki gruba ayrılır. Genel şartlar, standart ve tüm poliçelerde aynı şartları içeren koşulları belirlerken özel şartlar ise kişisel ihtiyaç ve beklentilere göre şekilleniyor.
Poliçe Nasıl Kesilir?
Sigorta yaptırılarak teminat altına alınan mal, eşya ya da teminat altına alınmak istenen, sağlık, hayat gibi kişisel değerlere ait tüm bilgilerin sigorta şirketine ulaştırılmasıyla birlikte sigortalanma süreci başlatılır. Poliçenin kesilme süreci sigorta şirketi ve sigortalı arasında sözleşme yapılmasıyla başlar ve 24 saat içinde poliçenin sigorta sahibine teslim edilmesiyle sürdürülmüş olur. Zamanında teslim olmamış poliçeden ya da poliçenin 24 saat içinde kesilmemesiyle ilgili olarak ortaya çıkabilecek olumsuz durumlardan tamamen sigorta şirketi sorumludur. Poliçenin teslimi kanuni bir zorunluluktur ve tamamen sigorta şirketinin sorumluluk alanına girmektedir.
Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte eskiden yazılı bir kâğıt üzerinde hazırlanan sigorta sözleşmesini online olarak inceleyip onaylayabilirsiniz. Sigorta yaptırmak isteyen bir kişi, online ortamlarda hazır formlara bilgilerini girerek ya da sigorta şirketlerinin 7/24 hizmet veren telefon hatlarından destek alarak günün her saatinde sigorta poliçesi yaptırabiliyor. Bu sistem ciddi anlamda zamandan tasarruf sağlıyor ve güvenli bir biçimde kasko ve trafik sigortası gibi araç sigortalarının yanı sıra özel sağlık sigortası da yaptırmaya olanak tanıyor.
Poliçe Türleri Nelerdir?
Sigorta şirketleri tarafından sunulan birçok poliçe paketi mevcut. Örneğin, aracınızın başına gelecek kaza vb. gibi olumsuz durumlara karşı kasko poliçesi yaptırmanız gerekir. Herhangi bir kaza durumunda, karşı tarafın ve üçüncü şahısların görebileceği zararların telafisi içinse zorunlu trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sağlık problemlerinizden kaynaklanacak masraflara karşı yaptıracağınız özel sağlık sigortası gerek hafif gerekse de önemli hastalık durumlarında, büyük bir teminat oluşturuyor. Deprem gibi doğal afetlere karşı evinizi, koruyan zorunlu deprem sigortası, kısaca “DASK” olarak bilinen poliçe türü, herhangi bir doğal afet karşısında, evinizi güvence altına alıyor.
Neler Poliçe Kapsamına Girer?
Poliçe türlerinin tamamında neyi güvence altına almak istediğiniz fark etmeksizin sigorta şirketi, sigortalının adı, başlangıç ve bitiş tarihleri, güvence bedeli ve güvence şartları gibi maddeler, koşulsuz olarak yer alır. İstediğiniz sigorta çeşidine göre sigortanın içeriğinde bulunan şartlar yönünden incelemek isteyeceğiniz poliçe örneği farklılıklar gösterebiliyor. Örnek verecek olursak, araç sigortası yaptırmak için aracın plakası, modeli, motor ve şasi numarası gibi şartları içeren poliçe hazırlamak gerekirken ev sigortası ya da iş yeri sigortası için mülkün bulunduğu; adres, metrekare gibi şartlar gerekli oluyor.