Mutlaka Bilmeniz Gereken Trafik Kuralları
Trafikte her an yaşanan kazaları incelediğimizde çoğunluğunun sürücülerin yanlış davranışlarından ve trafik kurallarına uymamalarından kaynaklandığını fark ediyoruz. Oluşabilecek kazalara karşı önlem alabilmek için bazı temel trafik kurallarına dikkat edilmesi gerekiyor.
Şimdi günümüzde en sık ihmal edilen trafik kurallarını inceleyelim. İşte hatalı sollama, emniyet kemeri takmama, trafik işaretlerine uymama, takip mesafesini korumama, hız ihlali yapma gibi hayati önem taşıyan trafik kurallarının yanı sıra trafikteki sürücülerin ve yayaların dikkat etmesi gereken bazı temel kurallar:
Alkollü Araç Kullanmama: Dikkatin toplanamaması ve algı gücünün zayıflaması nedeni ile alkollü araç kullanmak sürücünün kaza yapmasına sebep olabilir. Alkol alan kişinin direksiyon başına geçmesi yalnızca sürücünün değil canını ve malını tehlikeye sokmaz, çevresindeki insanlara da zarar verebilir. Kanlarındaki alkol miktarı 0.50 promilin üzerinde olan hususi otomobil sürücülerinin ve kanlarındaki alkol miktarı 0.20 promilin üstünde olan diğer araç sürücülerinin trafiğe çıkmaları yasaktır ve bazı cezaları vardır. 2022 yılı itibariyle Türkiye’de alkollü araç kullananların ilk yakalanmasında 1.823 TL, ikinci yakalanmasında 2.286 TL trafik cezası kesilir. 0.50 promil üzerinde alkol ile araç kullanan sürücülerin ehliyetine trafik kontrolü sırasında el konulur. Geriye doğru beş yıl içinde ilk seferde 6 ay, ikinci seferde 2 yıl, 3 ve daha fazla tekrar eden sürücülerin ehliyetine 5 yıl süreyle el konur.
Hız Kurallarına Uyma: Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş olan hız limitlerine sadık kalan sürücüler bu riskleri minimize edebilirler. Araba kullanan sürücülerin özellikle kavşaklara ve tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, şehir içinde ilerlerken, yapım ve onarım alanlarına girerken hızlarını düşürmeleri gerekiyor. Türkiye’de otomobillerin uyması gereken hız limiti yerleşim yeri içinde 50 km, şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km, bölünmüş yollarda 90 km ve otoyollarda 120 km’dir.
Araç Takip Mesafesine Uyma: Trafikte yer alan tüm araçlar birbirini belli bir mesafeden takip etmek zorundadır. Olması gereken takip mesafesi kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metre olmalıdır. Örneğin; şehir içinde 40 km hızla giden bir araç 20 metre takip mesafesi bırakmalıdır. Özellikle yağmurlu, buzlu ve karlı yollarda, fren mesafesinin artacağı düşünülerek takip mesafesi de yükseltilmelidir.
Hatalı Sollamaya Dikkat: Hatalı sollamalar trafikte yapılabilecek en tehlikeli hatalardan biridir. Hatalı sollamanın önüne geçmek için ortamın sollama yapmak için güvenli olduğundan emin olunduktan sonra sollama yapılmalıdır. Dönemeçler ve tepe üstleri gibi görüş yetersizliği olan yollarda, geçmenin trafik işareti ile yasaklandığı yerlerde, kavşak ve demiryolu geçitlerinde, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken sollama yapacaksanız çok dikkatli olmalısınız.
Emniyet Kemerini Unutmayın: Bir araçta yer alan herkes emniyet kemerini takmak zorundadır. Emniyet kemeriniz takılı olmadığında küçük kazalar bile ciddi yaralanmalarla sonuçlanabilir. Örneğin trafikte duran arabanıza başka bir araç çarptığında eğer emniyet kemeriniz takılı değilse; ön cam, torpido ve torpidonun bulunduğu ön panel, direksiyon ve diğer aksesuarlar yaralanmalara, kafa travmalarına sebep olabilir.
Tüm bunlara karşın yine de meydana gelebilecek kazalara karşı oluşabilecek hasarları gidermek için bir kasko sigortası edinmenizde fayda vardır. Bütçenize en uygun kasko poliçelerini görerek daha detaylı bilgi edinmek için Sigortambir.com üzerinden inceleme yapabilirsiniz. Türkiye’nin en iyi sigorta şirketlerinin kasko tekliflerine kolayca ulaşmanız için 22 sigorta şirketini bir araya getiren Sigortambir ile meydana gelebilecek talihsizliklere karşı tüm önlemlerinizi almak için gereken kasko poliçenize en uygun koşullarla kolayca sahip olabilirsiniz.