Mevsim Değişikliği ve Sağlığımız Üzerindeki Etkileri
Mevsimlerin sağlığımızın üzerinde birtakım etkilerinin olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Örneğin, ilkbahar aylarında güneş ışığının artması ile birlikte enerjiler artarken, sonbaharda gün ışığının azalması depresif durumlar meydana getirebiliyor. Keyifli anlarla ve tatillerle geçen geçen yaz aylarından sonra sonbahar aylarının gelmesi birçok kişi için daha fazla iş yükü, dersler ve yeni sorumluluklar demek. Bu etkenlerin bir araya gelmesi ve günlerin de kısalması da eklenince sonbahar adeta bir depresyon mevsimi haline gelebiliyor. Peki sonbaharın ve kış aylarının depresyon yaratan bu etkilerinden nasıl kurtulabiliriz?
Sonbaharın Bedensel ve Ruhsal Etkileri
Pek çok kişi için negatif duygular yaratan sonbaharın gelişinden ne kadar etkilendiğinizi ölçmeniz için bazı sorulara yanıt vermeniz gerekiyor. Örneğin, karamsar mısınız? Enerjinizin giderek tükendiğini mi hissediyorsunuz? Canınız yataktan kalmak istemiyor mu? Sabahları uyanmakta zorlanmaya mı başladınız? Konsantrasyon zorluğu mu çekiyorsunuz? Olaylar hakkında hep en kötü ihtimali mi düşünmeye başladınız? Sinirlerinize hâkim olmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Daha çabuk mu yoruluyorsunuz? Yaptığınız aktiviteler size eskisi kadar keyif vermiyor mu? Bunlar ve benzeri sorulara evet yanıtı veriyorsanız mevsim değişikliği etkilerini hissediyorsunuz demektir. Peki sonbahar depresyonunu nasıl yeneceğinizi biliyor musunuz?
Sonbahar Depresyonu Nasıl Aşılır?
Sonbaharın gelmesi ve soğuk aylara giriş ile ortaya çıkan bu enerji düşürücü etkileri yenmek için kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor. Dikkat edilmesi gereken püf noktalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Heyecan duyduğunuz yeni işlere, yeni projelere başlayın. Bu şekilde negatif etkileri hissetmezsiniz. Yeniliklerle dolu bir döneme girmek herkes için pozitif ve heyecan vericidir.
- Kendinizi sürekli telkin ederek olumlu şeyler düşünmeye gayret edin. Kendinizi şikayet ederken veya olaylara sinirlenirken gördüğünüzde, hemen ruh halinizi değiştirmek için iyi ve olumlu durumları düşünün. Bir adım daha ileri giderek böyle durumlarda düşüneceğiniz konuları önceden belirleyin.
- Kendinizi eve kapatmak gibi bir hata yapmayın. Olumlu durumlara odaklanın. Örneğin sonbaharın olumlu bir özelliği de şehirdeki sosyal faaliyetlerin artmasıdır, bunlardan olabildiğince faydalanmaya çalışın. Tatil sezonunun sona ermesiyle popüler caddeler ve mekanlar hareketlenir, sinemalara yeni sezon filmleri, tiyatrolara yeni oyunlar gelir. Bu dönemde olabildiğince arkadaşlarınızla görüşün ve bu faaliyetleri takip edin.
- Havaların daha karamsar olduğu sonbaharda depresyon ihtimali arttığından alkol tüketiminin artması, depresyonu da yukarı taşıyan bir unsurdur. Bu durumda alkol minimuma indirilmeli veya kontrollü tüketilmelidir.
- Açık havaya çıkmaktan kendinizi alıkoymayın. Sonbahar mevsiminin kendine has güzelliklerini yaşayın, dışarıda egzersizlere ve yürüyüşlerinize kaldığınız yerden devam edin.
- Moral bozukluğu nedeniyle yeme düzeninizi aksatmayın ve düzenli beslenmeye özen gösterin. Düzenli spor yapmak ve beslenme düzeninizi korumak stresi yenmenize oldukça yardımcı olacaktır. Bu konuda doktorunuza danışıp vitamin desteği alabilirsiniz.
- Su içme isteğinizde havaların serinlemesinden dolayı azalma yaşanıyor olabilir. Motivasyonunuzu kaybetmeyin ve günlük su miktarını azaltmayın. Bol su içmeye devam etmek mevsimsel değişimlerin vücudunuza yaptığı fiziksel etkiyi azaltacaktır.
Mevsim değişikliği nedeniyle meydana gelebilecek sağlık problemlerine karşı kendinizi ve sevdiklerinizi korumak için özel sağlık sigortası yaptırmanız yararınıza olacaktır. Size en uygun seçenekleri değerlendirmek ve beklenmedik anlarda karşınıza çıkabilecek olumsuz durumlarda hem maddi hem de manevi olarak hazırlıklı olmak için Sigortambir.com daima yanınızda! Sigortambir üzerinden Türkiye’nin en iyi sigorta şirketlerinin tamamlayıcı sağlık sigortası tekliflerine kolayca ulaşabilirsiniz.