Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ve Geçerlilik Süresi

 Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı ve Geçerlilik Süresi Görseli

Kazalar, trafikte yaşanması muhtemel durumlardan biridir. Yaşanan maddi hasarlı kazalar sonrası sürücülerin bazı prosedürleri uygulamaları zorunlu tutulmuştur. Sürücüleri hem maddi hem de manevi anlamda zorlayan kazalarda, meydana gelen hasarları kaydetmek için tespit tutanağına gereken bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Bu tutanakla birlikte sürücüler sigorta şirketine başvurarak maddi kayıplarını karşılayabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerlilik süresi konusundadır. Bu sürenin atlanmaması gerekmektedir. Yaşanan maddi hasar ancak bu süre aşılmadığı takdirde sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir?

Maddi hasarlı trafik tespit tutanağı, trafikte yaşanan kazaların maddi boyutunu gösterebilmek adına doldurulan tutanakların genel adıdır. Araç kullanan tüm sürücülerin araçlarında tutmaları gereken bazı ekipmanlar söz konusudur. Bunların dışında her an olabilecek kaza riskine karşı bazı evrakların da aracın içinde yer alması gerekir. Bu evraklardan biri de trafik kazası tespit tutanağıdır. Tespit tutanakları genel bir şablon halindedir ve maddi hasarlı bir trafik kazasına karışan sürücüler tarafından doldurulur. Meydana gelen bir kaza sonrası sürücüler karşılıklı olarak anlaşmışsa trafik polisinin gelmesine gerek yoktur.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağının Geçerlilik Süresi Nedir?

Trafikte maddi hasarlı kaza yaşayan sürücüler, bu maddi kayıplarını giderebilmek amacıyla sigorta şirketlerine başvuru yapabilir. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bu noktada büyük önem taşır. Bu tutanak olmadan sigortaya başvuru kabul edilmez. Bu başvuruların geçerli olması içinse bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz;

  • Sürücünün belgesiz araç kullanması bu belgenin doldurulmasına engel bir durumdur ve tespit tutanağının geçerli olmadığı durumlarda sürücüler polis çağırmalıdırlar.
  • Sürücünün kanunlarda yer alan yaş kriterinin dışında olması da bu tutanağın doldurulmasına engeldir.
  • Sürücünün alkol kullanımı söz konusu ise polis çağırılmalıdır.
  • Kazadan sonra yaralanma ya da ölüm gibi durumlar söz konusu olduğunda tespit tutanağını tek başınıza dolduramazsınız.
  • Kazayı yaşayan sürücülerin aralarında anlaşamamaları da tespit tutanağının doldurulmasını engelleyen faktörlerden biridir.

Peki, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı kaç gün geçerli? Maddi hasarlı tespit tutanağı doldurulduktan sonra geçerlilik süresi kapsamında kullanılması önemlidir. Maddi hasarlı trafik tespit tutanaklarının geçerlilik süresi tazminat davası konusunda 2 yıla kadardır. Bu süre kazanın sebep olduğu hasarların karşılanması için kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıldır. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren ise 10 yıl olarak belirtilir. Kazayı yaşayan taraflardan birinin trafik sigortası yoksa karşı taraf bireysel anlamda dava açma hakkını kullanabilir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza tespit tutanağı ile kazaya dair ayrıntılar kaydedilmiş olur. Bu yüzden tespit tutanağının eksiksiz doldurulması en başta gelen prosedürdür. Tutanak 2 nüsha halinde hazırlanır ve kazaya karışan iki sürücü tarafından da imzalanması gerekir. Tutanaklar imzalanmadıkları takdirde hukuki geçerlilikleri de olmaz. Tutanakta yer alan bilgiler arasında kazanın tarihi, saati ve yeri, kazaya karışan sürücülerin trafik sigorta poliçeleri ve araç bilgileri, kaza anı taslağının çizilmesi gibi bilgiler yer alır. Kaza anı resmedilirken kazanın yaşandığı cadde ve sokak adlarının yazılması önemlidir. Kazanın yaşandığı araçlar A ve B olarak kodlanır ve gittikleri yön de işaretlenir. Bunun yanında araçların ve meydana gelen hasarın fotoğrafları da çekilerek eklenebilir. Bu tutanaklar her iki sürücüde de yer alır ve sürücüler bu evraklarla birlikte hasarlarını karşılamak için sigorta şirketlerine başvurabilirler. Yapılan inceleme sonrasında hasar gören aracın zararı karşılanır. Kusurlu bulunan aracın sahibi ise masraflarını bireysel olarak karşılamak durumundadır.

#Sigortambir
#MaddiHasar
#Kaza
#TrafikKazası
Facebook Görsel Twitter Görsel İnsta Görsel Linkedin Görsel

Sigorta Kampanyaları