Kötü Hava Şartlarında Araç Kullanma Tüyoları
İçinde bulunduğumuz kış ayları dolayısıyla soğuk havalara girişle birlikte trafik kazaları konusunda endişeler de artıyor. Çünkü kış aylarının beraberinde getirdiği problemler arasında kayganlaşan zeminler, kötü hava şartlarının görüşü zorlaştırması, araçların fren mesafelerinin artması gibi sorunlar bulunuyor. Bu sebeplerden dolayı kötü hava şartlarında araç kullanmak, oldukça zorlayıcı olabiliyor. Trafikte yaşanan kazaların nedenleri arasında çoğunlukla araç ve yol üzerinde yoğunlaşılsa da kötü hava koşullarını da göz ardı etmemek gerekir.
Kötü hava koşulları trafikte pek çok olumsuz durumun yaşanmasına neden olmaktadır. Örneğin sürücünün hakimiyetinin zorlaşması, kaza risklerini artırmaktadır. Peki bu riskleri en aza indirmek ve güvenle araba kullanmak için nelere dikkat etmek gerekir? Kötü havalarda güvenli ve rahat bir sürüş deneyimi için belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Şimdi kötü havalarda güvenli bir şekilde araç kullanmak için önerilerimizi sıralayalım…
Kötü Hava Şartlarında Daha Güvenli Araç Kullanmak
Araç kullanmak yüksek konsantrasyon isteyen bir durumdur. Her mevsim dikkat edilmesi gereken araç kullanma konusunda gereken tüm güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kış aylarında yolların buzlanması, karanlık saatlerin uzaması, sisten ileri görüşün zorlaşması gibi sebeplerle araç kullanımı oldukça güç bir hal alacaktır. Bu zorluklar karşısında güvenle araba kullanmak için bazı önlemlerin alınması şarttır. Peki kötü hava şartlarında daha güvenli araç kullanmak için şu konularda dikkatli davranmanızda fayda vardır:
- Araba sürmenin zor olduğu koşullarda aceleci olmak, geri dönülmez sonuçlara neden olabilir, o nedenle, yolculuğa çıktığınızda gideceğiniz yere varmak için acele etmeyin, kendinize zaman ayırın. Yola çıktığınıza acele etmek yerine, birkaç dakika erken çıkmanız daha yararlı olacaktır. Bunun yanında emniyet kemerinizi takılı olduğundan da emin olmalısınız.
- Trafiğin ağır akması stres olmanıza neden olabilir. Bu durum karşısında sakin kalın ve trafikteki diğer sürücülerin sinirlerinizi bozmasına olanak vermeyin. Yasalarca belirlenen hız sınırını aşmayın ve daima tetikte kalın. Araç camını açarak temiz hava alın, sakin müzikler dinleyin.
- Yolculuğa başlamadan önce cam ve farların temiz olmasını sağlayın. İyi bir görüş, güvenli sürüş için şarttır.
- Yolda seyir halindeyken aracınız her an arıza yapabilir. Bu durum karşısında paniğe kapılmayın aracınızın yanından ayrılmayın ve acil durum flaşörlerini açarak yardım bekleyin.
- Yağmur ve tozla karışan ortamlarda nereye gittiğinizi kestiremeyebilirsiniz. Böyle bir durumda sakin kalarak aracınızı uygun bir yere çekin ve fırtınanın geçmesini bekleyin.
- Trafikteki diğer araçlarla aranıza koyduğunuz mesafeyi korumalısınız. Takip mesafesinde olduğunuz araç sabit bir noktadan geçince saymaya başlayın. Siz o noktadan geçmeden 4 saniye olduysa takip mesafeniz doğru demektir.
- Sürüşünüzü yol koşullarına göre yapın. Yağmur ince bir su tabakası oluşturarak aracınızın yolda kaymasına neden olabilir. Direksiyon hakimiyetini kaybetmeniz durumunda ayağınızı gaz pedalından çekin.
- Kötü hava koşulları nedeniyle yollar paniklemenize ve aniden frene basmanıza neden olabilir. Böyle bir durumda aracınız kayabilir, kontrolü kaybedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda yumuşak bir şekilde birkaç defa fren pedalını pompalayın.
- Erken uyandığınız sabah işe gidiş saatlerinde direksiyon başında uykunuzun gelmesi olasıdır. Uykunuzun geldiğini hissettiğiniz anlarda aracınızı uygun bir yere çekerek, sık sık temiz hava alın.
Kendinizi ve sevdiklerinizi kötü hava koşullarında araç kullanırken riske atmamak için trafik sigortası ve kasko yaptırmalısınız. Sigortambir.com üzerinden yapacağınız sigorta sorgulaması ile en uygun fiyatlarla trafik sigortanızı oluşturabilirsiniz. En iyi sigorta şirketlerinin trafik sigortası tekliflerine Sigortambir.com ile ulaşarak sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırın, en uygun poliçeyi anında satın alın!