Konut Sigortalı Evinizi Su Basarsa Ne Yapmalısınız?
Konutunuz için sigorta yaptırıyorsanız ihtiyacınız olan teminatları poliçenize ekletmeniz gerekir. Bu teminatlar arasından en gereklilerinden biri de su basması teminatıdır. Evinizin hasar görmesinde rol oynayabilen su basmaları kimi zaman açık unutulmuş bir musluktan, kimi zaman da patlayan bir tesisat borusundan akan sulardan kaynaklanabilir. Bunun sonucunda evinizde sel, su baskını olur ve maddi zarar ortaya çıkarsa da konut sigortası poliçeniz hasar giderlerini sizin için öder. Bundan dolayı henüz evinize konut sigortası yaptırmadıysanız geç olmadan poliçenizi yaptırarak su basması riskine karşı önlem alabilirsiniz. Peki su basması teminatı neleri kapsar?
Su Basması Teminatı Neleri Kapsar?
- Çok fazla yağan yağmur sonrası oluşan selin verdiği hasarlar teminat kapsamındadır.
- Çay, dere, ırmak gibi çeşitli su kaynakları ya da kanalizasyon ve kanalların taşması durumunda ve anormal yağışlar nedeniyle görülen su taşkınları ile sellerde zarar gören eşyalar, bu sigorta kapsamında güvence altına alınır.
- Yoğun kar yağışı nedeniyle çatılarda oluşan akmalar poliçe kapsamında değerlendirilir.
Su Basması Teminatından Nasıl Faydalanır?
Konut sigortalarında da öbür sigorta türlerinde olduğu gibi ana teminatlar neredeyse aynıdır, ancak sigorta şirketlerine göre değişebilen ek teminatlar, güvence kapsamını genişletebilir. Buna ek teminatlar arasında yıldırım, fırtına, kar ağırlığı gibi doğal afetlerin yanı sıra hırsızlık, taşıtların evinize çarpması, yakıt sızması gibi durumlar da bulunabilir.
Konut sigortanızı yaptırma sürecinde teminatınıza su baskını riskini de eklettiyseniz problemi fark eder etmez ilk yapacağınız şey, suyu kaynağından keserek zararın daha da büyümesini önlemek olmalı. Sigortalının en önemli yükümlülükleri arasında konut sigortasında zararın büyümesini önlemek ve gerekli koruma tedbirlerini almak vardır. Tüm önlemler alınıp sorumluluklar yerine getirildikten sonra;
- Sigorta şirketine hasar ihbarını mutlaka 5 iş günü içinde yapmalı,
- Hasarın tespit edilebilmesi için bir eksper talep etmeli,
- İstenen evrakları hazırlayarak eksper vasıtasıyla sigorta şirketinize ulaştırılmasını sağlamalısınız.
Hasar Tespit İşlemlerinin Tamamlanabilmesi İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Bazı belgeleri gerekçeleri ile birlikte hasar tespit işlemlerinin uygulama aşamasına geçebilmesi için teslim edebilmeniz oldukça önemli bir konudur. Hasar tespit işlemleri için istenen belgeler şunlardır:
- Hasarın nasıl meydana geldiğini açıklayan detaylı beyan
- Sigorta poliçesinin kopyası
- Hasarın meydana gelişinde bir üçüncü şahsın kusuru varsa resmi makamlar tarafından ya da apartman yönetimince hazırlanan tutanak
- Hasarın maddi değerini belirten beyan
- Hasarın tamiri için alınmış teklif veya faturalar
- Tapu veya kira kontratı
- Hasarın fotoğrafları
- Sigorta şirketinin hasarın niteliğine göre isteyebileceği diğer evraklar
Konut Sigortası Yaptırmak Neden Önemlidir?
Eviniz için yaptırdığınız konut sigortası teminatları, yalnızca evinizi su basması risklerine karşı değil; hırsızlık, deprem ve yangın gibi ciddi risklere karşı da koruma altına alır. Aniden gelişebilecek bu risklerle karşılaşıp yüksek maliyetlere katlanmak yerine uygun fiyatlı konut sigortası tekliflerini değerlendirerek bütçenizi de koruma altına alabilirsiniz.
Konut sigortası geniş kapsamlı bir sigorta türü olarak size tam kapsamlı bir teminat sağlar. Örneğin konut sigortasının kapsadığı teminatlardan ilki yangındır ve tüm sigorta şirketleri konut sigortası için yangın teminatını sağlar. Buna ek olarak infilak ve yangından dolayı ortaya çıkan duman ve buharın sigortalı eşyalara verdiği hasarlar da karşılanır.
Konut sigortası sorgulaması ve konut sigortası hesaplamasını Sigortambir üzerinden yaparak anlaşmalı sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırabilir, size en uygun poliçeyi kolayca satın alabilirsiniz. Sigortambir, 22 farklı sigorta şirketinin ürünlerine kolayca ulaşabileceğiniz bir platform olarak sizin için uygun konut sigortasını bulmanızda en doğru rehber olacak.