Kaza Tespit Tutanağına İtiraz Edilebilir Mi?
Kaza tespit tutanağı maddi hasarla sonuçlanan kazaya karışan sürücülerin, yetkililerin gelmesine gerek görmeden aralarında anlaşarak doldurdukları tutanağa verilen isimdir. Kaza tespit tutanağı tutulması için gereken şart her iki tarafın da anlaşmaya varmış olmasıdır. Kanun dışı bir durum meydana gelmediği sürece olay yerine gelen yetkililer sadece kaza tespit formu doldurulmasını isterler. Peki kaza tespit tutanağına itiraz edilebilir mi?
Kaza tespit tutanağına itiraz etmek mümkündür ancak bu itirazın, tutanak sigorta şirketine ulaştıktan sonra 5 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin yaptığı bildirim sonucuna itiraz etmek isteyen taraflar beş iş günü içinde, yeni ek belgelerle birlikte sigorta şirketine başvurmak durumundadırlar. Bu itiraz 5 gün içerisinde yapılmazsa Sigorta Tahkim Komisyonu ya da özel hukuk yollarına başvurulmalıdır.
Kaza Tespit Tutanağına Nasıl İtiraz Edilir?
Bir kaza tespit tutanağına itiraz etmek için belli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun için önce deliller toplanır. Bu deliller kamera kayıtları, görgü tanıkları, aracın üzerinde kazaya dair kalıntılardan meydana gelebilir. Kazanın sigortalı bir kaza olması durumunda hasarın bildirilmesinden itibaren 5 iş günü içerisinde sigorta şirketlerine kusur oranının tekrar değerlendirilmesi talep edilir. Kusur oranının yeniden değerlendirmesi süreci sigorta şirketleri tarafından 3 iş günü içerisinde tamamlanır.
Kaza tespit tutanağına itiraz edilip bu itiraz sonuçlandığında çıkarılan karar önce sigorta şirketine daha sonra sigortalıya verilir. Bir borç veya icra durumu söz konusu ise bu sonlandırılır ve aracın tamirat masrafları karşılanır.
Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?
Bir kaza tespit tutanağının doğru olarak doldurulması için aşağıdaki adımlara dikkat edilmesi gerekmektedir:
- Kazanın yaşandığı adres, tarih ve saat bilgilerini doğru ve ayrıntılı olarak yazılmalıdır.
- Kazaya şahit olan kişiler varsa onların iletişim bilgileri de tutanağa eklenmelidir.
- Kazayı yaşayan sürücülerin ve araçların bilgileri eksiksiz olarak yazılmalıdır.
- Kazanın yaşandığı araçların darbe aldıkları noktalar doğru tespit edilmelidir.
- Kaza yeri ve anının taslağı çizilmelidir.
- Trafik sigortası poliçe bilgileri tutanağa eklenmelidir.
- Doğru işaretlemeler ilgili kutucuklara yapılmalıdır.
- Kazanın gerçekleşme anı ve şekli sürücülerin bakış açısıyla anlatılmalıdır.
- Kazaya yurt dışından gelmiş Yeşil Kart belgeli bir araç karışmışsa bu kısımdaki alan doldurulmalıdır.
- Doldurulan tutanaklar imzalanmalıdır.
Tüm bilgiler kaza tespit tutanağı hazırlanırken her iki aracın sürücüsü tarafından da eksiksiz şekilde doldurularak imzalanmalıdır. Kaza tespit tutanağı trafik sigortası yaptırılan şirketten alınabilir.
Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Tutulmaz?
Aşağıda belirtilen durumlarda kaza tespit tutanağı tutulmasına gerek yoktur:
- Kaza yapan sürücülerden birinin alkollü olması ya da akli dengesinin yerinde olmaması.
- Kazanın resmi plakalı araçla gerçekleştirilmiş olması.
- Kaza yapan sürücülerden birinin trafik sigortasına sahip olmaması.
- Kazaya karışan sürücünün yaşının 18’den küçük olması.
- Kaza yapan sürücünün ehliyetinin olmaması.
- Kazanın ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanması.
- Kaza sırasında ışık, bariyer, tabela vb. kamuya ait malların zarar görmüş olması.
Kaza tespit tutanağından sonraki süreçte kaza yapan sürücülerin tutanakları, sigorta şirketlerinin hasar departmanına gönderilir. Bu sigorta şirketleri tutanakları Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine iletir ve takip eden 3 iş günü içinde kendi kusur oranı değerlendirmelerini gerçekleştirir. Kusur oranı belirlendikten sonra şirketler arasında anlaşmaya varılarak dosya sonuçlandırılır. Sigortalılar dosyanın sonuçlandığına dair bilgileri cep telefonlarından aranarak ya da e-posta yolu ile öğrenirler.