Araç Ruhsatı Kaybolursa Ne Yapılmalıdır?
Bir araçta bulunması gereken en önemli belge ruhsattır. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi, aracın kimliğidir diyebiliriz. Aracın ruhsatında aracın marka, tip, renk, model, motor ve koltuk sayısı gibi teknik bilgiler ve bunların yanı sıra ruhsat sahibinin adı soyadı, adres bilgileri ve T.C. kimlik numarası gibi kişisel bilgiler yer alır. Aracınızın ruhsatını kaybederseniz trafik çevirmelerinde ceza almanız çok muhtemeldir. Aracın en önemli belgesi olan ruhsat, tüm yolculuklarda yanınızda olmak zorundadır. Peki aracın ruhsatı kaybolursa neler yapılabilir?
Araç Ruhsatı Kaybolursa ya da Çalınırsa Nereye Başvuru Yapılır?
Aracınızın ruhsatı kaybolduğu ya da çalındığı takdirde size en yakın il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek başvuru yapmalısınız. Böylece ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlayabilirsiniz. Ruhsatınız çalınmamış da olsa aramakla zaman kaybetmek yerine elinizi çabuk tutmanızda yarar var. Bulunduğunuz bölgeye en yakın mahalle karakolu, ilçe emniyet veya il emniyet birimlerine yapılacak olan bu bilgilendirme, ruhsatınızın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçecektir. Ruhsatınızın kötü amaçla kullanılması durumunda hukuki bir avantaj sağlayacağı için ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazete ilanı vermeniz de gerekecektir. İlan vererek kayıp ruhsatınıza çalıntı araç işlenme ihtimalini de ortadan kaldırmış olursunuz. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra aracınızın ruhsatını yeniden çıkartmanız gerekir. Araç ruhsatının yeniden çıkarılması için bazı evraklara ihtiyacınız olacaktır. Bunun yanında aracın muayene süresinin dolmamış olması da ruhsatın yeniden çıkarılması sürecini kısaltacaktır. Araç muayene işleminin yapılmamış olması durumunda, yetkili birim sizden öncelikle araç muayenenizi yaptırmanızı isteyecektir.
Yeni Ruhsat İçin Başvuru İşlemleri Nasıl Yapılır?
Kaybolan ruhsatınızın ardından gerekli yasal bildirim süreçlerini tamamladıysanız kayıp ruhsat başvuru işlemi için notere gitmelisiniz. Resmî Gazete'de yayımlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası, 2018 yılından bu yana araç sicil ve tescil işlemleri Türkiye Noterler Birliği tarafından yürütülüyor. Noterler için kurulan Araç Tescil Sistemi (ARTES) sayesinde tüm ruhsat işlemleri noterler tarafından kısa sürede yapılabiliyor. Eskiden uzun süren bu işlemler artık her semtte bulunan bir noterden hızlıca tamamlanabiliyor.
Başvuru sürecinde noterler beyanınıza dayanarak öncelikle aracınızın kontrollerini gerçekleştiriyor. Eğer aracınıza ait trafik cezası yoksa ve araç muayene süresi dolmamışsa işlemleriniz çok daha kısa sürüyor. Aracınızın muayene süresi dolmuşsa aracınızı yeniden muayene ettirmeniz gerekiyor.
Yeni Ruhsat Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Kimlik veya pasaport
- Motor ve genel muayene tespiti
- Zorunlu trafik sigortası yapıldığına dair evrak
- Emniyet birimlerine gerçekleştirdiğiniz kayıp ruhsat başvurusunun tutanağı
- Ruhsat işlemlerinde yetkisi olan şahsa ait vekaletname
Bu belgeleri hazırlama sürecinizde dikkat edilmesi gerekilen birkaç önemli husus var. Öncelikle araç sahibinin herhangi bir vergi borcunun ve trafik cezasının olmaması gereklidir. Bunun için de araç sahipleri e-devlet üzerinden yapacakları kısa bir araştırma sonunda araç borçlarının ya da trafik cezalarının olup olmadığını ortaya çıkarabilirler. Sıraladığımız belgeleri bir araya getirdikten sonra ruhsat başvurusu yapabilmek için harç ücreti ödemeniz gerekiyor.
2022 Kayıp Ruhsat Çıkarma ve Yenileme Harç Ücreti
- Motorlu araç tescil belgesi ücreti: 250 TL
- Araç alım satım ücreti için ödenmesi gereken ücret: 457 TL.
- Ruhsatsız araç kullanma cezası 2022 yılı için 196 TL olarak belirtiliyor.
Başınıza gelebilecek her konuda kendinizi teminat altına almak için aracınıza kasko ve trafik sigortası yaptırmadan yola çıkmamalısınız. Sigortambir.com üzerinden zorunlu trafik sigortası ve kasko sorgulaması yaparak sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırabilir, Türkiye’nin en iyi sigorta şirketlerinin trafik sigortası teklifleriyle en uygun poliçeye anında ulaşabiliriz.